Amnesty Nijmegen

'Vreemdelingen'

Op dit ogenblik verblijven vele honderdduizenden Nederlanders voor langere of kortere tijd buiten Nederland. Soms als toerist. Maar ook om er te werken, of te studeren. In de landen waar zij op dit ogenblik zijn, worden zij beschouwd als vreemdelingen. Er zijn natuurlijk ook vreemdelingen in ons land. 

Volgens De Vandale Online is 'vreemdeling':

1) buitenlander
2) onbekende. 

Kinderen denken vaak bij 'vreemdeling' meteen aan het Sinterklaasliedje uit de 19e eeuw:

Hoor wie klopt daar kinderen 
Hoor wie klopt daar kinderen 
Hoor wie tikt daar zachtjes tegen het raam

Het is een vreemdeling zeker
Die verdwaald is zeker
Ik zal eens even vragen naar zijn naam


Zijn naam? Sinterklaas, zo meldt de volgende regel van het lied. Sinterklaas is een zeer welkome vreemdeling!

Volwassenen denken bij 'vreemdeling' helaas vaak meteen aan problemen. Wie googlet op het woord 'vreemdelingen' krijgt als eerste te lezen: "Vreemdelingen die niet (langer) in Nederland mogen verblijven, zijn illegaal en moeten het land verlaten." Over (niet) welkom zijn gesproken!

geenmensisillegaal
De Scholengroep van Amnesty Nijmegen heeft voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs de Vreemdelingenles gemaakt. Die les kan goed gevolgd worden door het Vreemdelingenspel. In de les en in het spel maken de leerlingen kennis met diverse soorten vreemdelingen: gastarbeider, illegaal, vluchteling, asielzoeker en toerist.

Raar eigenlijk dat we niet zo vriendelijk zijn tegenover vreemdelingen. Want bijna iedere Nederlander heeft wel een of meer ‘vreemdelingen’ onder zijn eigen voorouders!

Kijk daarvoor naar dit filmpje van ‘Altijd Wat Wijzer: Vreemdelingen’.