Amnesty Nijmegen

Amnesty RightsWalk 2

rightswalknijmegen2 slideshow

Deze Amnesty RightsWalk vertelt van lhbtqia+ers -ook wel regenboog-mensen genoemd- en van vrouwen die voor hun mensenrechten opkomen. Van een ontmoetingsplek waar homo’s, lesbiennes, transgenders, krakers, vluchtelingen en activisten elkaar ontmoeten. Van drag kings, drag queens en dansers die op het Faberplein tijdens Roze Woensdag ruim baan krijgen. Maar ook van enthousiaste rechtenstudentes die juridische vraagstukken voor vrouwen oplossen. Van zes vrouwen rond een tafel die in 1977 de Nijmeegse Vereniging ter Bevordering van Vrouwencultuur De Feeks oprichtten. En van vrouwen die met fakkels, trommels, fluitjes, sirenes en spandoeken liepen en liederen zongen als 'De heksen zijn terug'. 

Over de route
De route voert je langs dertien locaties bij en in het centrum van Nijmegen. Via tekst en beeld maak je kennis met actuele en historische verhalen en gebeurtenissen. Je kunt de verhalen zelf lezen of er naar luisteren, die keuze is aan jezelf. Een van de locaties is de Heksennacht/Straatintimidatie op het Mariënburgplein.

Locatie 6: Heksennacht/Straatintimidatie op het Mariënburgplein
Heksennachten waren tussen 1978 en 1995 een jaarlijks op 19 mei terugkerende feministische betoging tegen seksueel geweld tegen vrouwen in de openbare ruimte.

'Heks' was een trotse ‘geuzennaam’ die de kracht van vrouwen benadrukte. Op hoogtij waren er 1500 vrouwen op de been die een route door het centrum van Nijmegen liepen. Mannen waren niet welkom. De vrouwen liepen met fakkels, trommels, fluitjes, sirenes en spandoeken en zongen liederen als 'De heksen zijn terug':

"Wij zijn de heksen, wij dansen om het vuur
wij maken met elkaar weer een vrouwenkultuur
met onze dromen, kennis, onze gein
zijn we terug op eigen terrein!"

En op wijs van Bella Ciao:

"We gaan het leren, we gaan castreren,
voor de vrouw, voor de vrouw, voor de vrouw vrouw vrouw.
Niet langer lullen met die knullen
Daar doen wij niet meer aan mee."

Doel van de betogingen was vrouwen ertoe aan te moedigen letterlijk veel kabaal te maken als er iets tegen haar zin gebeurde, en vrouwen te laten zien dat je samen sterk kunt zijn in bedreigende situaties.

In 2022 organiseerde Catcalls of Nimma opnieuw een Heksennacht. Ditmaal waren mannen wel welkom. Startpunt van deze Heksennacht was het plein voor de bibliotheek De Mariënburg. Of er nog meer Heksennachten komen, is de vraag. Wat wel zeker blijft zijn de stoepkrijtacties van Catcalls of Nimma tegen straatintimidatie. Helaas zijn die acties nog steeds nodig!

driekeer heksennacht

Download de app
rightswalk logoJe kunt de app Amnesty RightsWalk gratis downloaden via Play Store voor een Androïd-toestel en bij een Iphone via App Store Apps Downloaden.

Wandel met Amnesty Nijmegen mee
Je kunt zelf de wandeling met je smartphone doen, maar Amnesty Nijmegen biedt ook diverse wandelingen aan. Tijdens onze wandeling krijg je extra informatie van de 13 stops en grote A3-foto's te zien van de huidige situatie en van een historische gebeurtenis of verwijzen naar wat er binnen deze locatie plaatsvindt. Heb je interesse? Heb je een groep van minimaal 8 mensen kunnen regelen? Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je op over mogelijke data en tijden. Waarschijnlijk bieden we enkele wandelingen aan op een zaterdagochtend.