Amnesty Nijmegen

Fototentoonstelling 'Vrouwenrechten op een voetstuk'

tentoonstelling vrouwenrechtenopeenvoetstuk01

Amnesty Nijmegen toonde de fotoexpositie van Mensen met een Missie onder de titel 'Vrouwenrechten op een Voetstuk' de maand maart in de openbare bibliotheek De Mariënburg. Een deel van de expositie was een reportage van fotografe Suzanne Mateboer. Suzanne was deelnemer aan de 100 reportersreis van Mensen met een Missie naar Oeganda.

tentoonstelling vrouwenrechtenopeenvoetstuk02

De tentoonstelling toonde foto’s van 22 krachtige vrouwen mét hun verhalen.

tentoonstelling vrouwenrechtenopeenvoetstuk05

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is in Oeganda ver te zoeken. Zo krijgt 50% van de Oegandese vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld door de eigen partner. Ook kindhuwelijken komen veel voor: 40% van de Oegandese vrouwen trouwt voor haar achttiende. Vrouwen hebben het zwaar in Oeganda maar juist zij kunnen een cruciale rol spelen in het voorkomen en oplossen van conflicten. Het zijn namelijk vaak vrouwen die relaties herstellen, gemeenschappen draaiende houden én wederopbouwen.

tentoonstelling vrouwenrechtenopeenvoetstuk04

Fotografe Suzanne Mateboer had op een reis door Oeganda een houten kistje meegenomen om vrouwen letterlijk op een voetstuk te plaatsen. Dit heeft prachtige beelden opgeleverd. Suzanne licht toe: ‘Door Oegandese vrouwen te fotograferen wil ik hun positie in de gemeenschap kracht bijzetten. Ik vroeg ze te laten zien hoe sterk, slim of mooi ze zijn. In eerste instantie waren de dames vaak verlegen maar het duurde nooit lang voordat er een brede lach op hun gezicht verscheen. Vereerd lieten de Oegandese vrouwen zich op het voetstuk plaatsen.’

tentoonstelling vrouwenrechtenopeenvoetstuk03