Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenverdediger Prisca

prisca 750

De dertiende mensenrechtenverdediger van het Shelter City-project was Prisca uit Congo. Zij is presentator van politieke debatten en directeur van een radiostation, dat focust op de rechten van vrouwen en jongeren. Doordat ze zich uitspreekt tegen mensenrechtenschendingen, krijgt ze regelmatig met bedreigingen en intimidates te maken. Ook was ze het slachtoffer van een illegale arrestatie in 2020.

Ze was van september - december 2021 te gast bij Shelter City Nijmegen. Ze was preker bij het Knowledge Platform Annual Congerence en bij WO=MEN. Ook was ze samen met leden van de Scholengroep Amnesty Nijmegen gastdocent bij het Stedelijk Gymnasium. Door de covid-maatregelen gingen diverse andere bijeenkomsten helaas niet door.

Op donderdag 11 november was 13e Shelter City gast Prisca te gast bij de Gemeente Nijmegen, voor een ontmoeting met burgemeester Hubert Bruls en wethouder Grete Visser.

Voor Prisca was dit een mooie gelegenheid om te spreken over haar werk in Congo. Zij gaf aan dat politici in haar thuisland niet altijd bereid zijn om te luisteren naar mensenrechtenactivisten, dus voor haar was dit een speciale gelegenheid. Daarnaast kon zij de burgemeester vertellen over haar verblijf hier en wat Nijmegen voor haar betekent. Zij geniet erg van de Nijmegenaren die zij ontmoet heeft en van het groene karakter van de stad. Burgemeester Bruls en wethouder Visser waren erg onder de indruk van Prisca’s moed, doorzettingsvermogen en overtuiging. Ondanks de risico’s die haar werk met zich meedraagt, blijft zij strijden voor de rechten van de Congolese bevolking.

Na het gesprek volgde nog een korte rondleiding door het historische gedeelte van het stadhuis. Wij waarderen deze warme ontvangst enorm!

prisca bij gemeenteV.l.n.r.: wethouder Grete Visser, Shelter City gast Prisca, burgemeester Hubert Bruls, coördinator Qader Shafiq en stagiaire Anke van Gils