Tweede lezingencyclus: Achtergronden bij de oorlog in Oekraïne
In 2023 belichtte Amnesty Nijmegen enkele achtergronden bij deze oorlog in een lezingencyclus van drie afzonderlijk te volgen avonden. In 2025 zijn we twee jaar verder. Al meer dan drie jaar zagen wij op de TV de rampzalige gevolgen van de Russisch invasie in Oekraïne en vingen we een groot aantal vluchtelingen op, ook in Nijmegen. Het was tijd voor een nieuwe lezingencyclus van drie afzonderlijk te volgen avonden.
Kennismaking met de beweging ‘Free Russia NL’
Op de eerste avond maakten we kennis met Stichting Free Russia Nederland, een onafhankelijke beweging van Russisch sprekende inwoners en burgers in Nederland die democratische waarden en mensenrechten ondersteunen. Na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 veranderden de activiteiten drastisch. De beweging zamelt geld in voor hulp aan Oekraïne en ondersteunt journalisten, activisten en LGBTI-vluchtelingen die Rusland hebben moeten ontvluchten. Daarnaast bevordert Free Russia Nederland communicatie en verspreidt het waarheidsgetrouwe informatie over de politieke en maatschappelijke situatie in Rusland.
Klik hier voor een inhoudelijk verslag.
Met muziek de oorlog door
De tweede lezing was getiteld ‘Met muziek de oorlog door’. Gastspreker was Oleg Lysenko, geboren in de stad Poltava in Oekraïne. Hij is opgeleid als bayanist aan het conservatorium van Kyiv. De bayan is een Oekraïens (en Russisch) instrument dat lijkt op onze accordeon.
Oleg woont al geruime tijd in Nederland en heeft tal van muzikale projecten opgezet en CD’s uitgebracht. Oleg laat u op deze avond niet alleen kennismaken met de Oekraïense cultuur door middel van gesproken woord, maar ook door voor het publiek op de bayan te spelen.
Met ‘Music for Ukraine’ zamelt Oleg door middel van benefietconcerten geld in voor medische hulpgoederen voor zijn geboorteland. Er zijn met behulp van vrijwilligers al vier tweedehandse ambulances gerenoveerd en naar Oekraïne gereden. Bovendien draagt Oleg financieel bij aan het herstel van het verwoeste conservatorium van Charkiv.
Klik hier voor een inhoudelijk verslag.
Tussen hoop en vrees, Oekraïense vluchtelingen in Nederland
De derde lezing was getiteld: 'Tussen hoop en vrees, Oekraïense vluchtelingen in Nederland'. De oorlog in Oekraïne duurde nu drie jaar. Ongeveer 10 miljoen mensen hebben Oekraïne sindsdien moeten verlaten. In 2023 waren er zo'n 125.000 van hen in Nederland, nu verblijven zich nog ongeveer 98.000 in Nederland. Veel Nederlanders hebben hen geholpen en doen dat nog steeds. Wat hebben Oekraïense vluchtelingen meegemaakt voor ze kwamen? Hoe vergaat het hen hier met huisvesting, werk, hulp, kerken en contacten. De opvang is geregeld tot maart 2026. Wat gaat er daarna gebeuren? Hoe is de situatie dan in Oekraïne? Moeten mensen terug? Willen mensen terug? Wat treffen ze daar dan aan? Wat gaat de Nederlandse regering doen? Veel vragen en ervaringen, die we besproken hebben met mensen de erbij betrokken waren.
Oekraïners tijdens een Bevrijdingsfestival 2024
Klik hier voor een inhoudelijk verslag.
De drie lezingen vonden plaats bij het Verhalenplein van de Openbare Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.