Amnesty Nijmegen

Kinderbevrijdingsfestival

Ook in 2024 deed Amnesty Nijmegen mee aan het Kinderbevrijdingsfestival.

We boden de kinderen drie activiteiten aan:

* Maak een mooie vrijheidsbutton. 

kinderbevrijdingsfestival2024 01

kinderbevrijdingsfestival2024 02

* Maak een mooie tekening.

* Zet je 'hand'tekening (met vingerverf) voor onvrije mensen die het hard nodig hebben dat jij aan hen denkt.

kinderbevrijdingsfestival2024 03

kinderbevrijdingsfestival2024 04

Voor wie tekenden we en maakten we een 'hand'tekening?

Rusland
Masha Moskalyov maakte tijdens een tekenles op school een tekening tegen de oorlog in Oekraïne. Ze was 12 jaar. Zij en haar vader Aleksei moesten naar het politiebureau komen. Toen bleek dat hij op de sociale media ook kritiek had op de oorlog, werd hij gearresteerd en werd zij in een weeshuis geplaatst.

India
Umar Khalid woont in India, waar de meeste mensen hindoe zijn. Umar is moslim en protesteerde tegen een wet die moslims discrimineert. Er werd door onbekenden op hem geschoten en hij is tweemaal opgepakt, alleen omdat hij moslim is. Hij zit in de gevangenis, zonder dat er een proces tegen hem is geweest.

Kirgizië
In een groot meer aan de grens tussen Kirgizië en Oezbekistan zijn mensen uit Kirgizië bang dat ze geen water meer kunnen krijgen om van te drinken en voor de landbouw. Toen ze vreedzaam demonsteerden voor water, werden ze ten onrechte beschuldigd dat ze geweld zouden hebben gebruikt. Rita Karasartova kreeg huisarrest en er is kans dat ze 15 jaar gevangenisstraf krijgt.

China
De journalist Sophia Huang Xueqin helpt mensen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Wang Jianbing helpt mensen die een handicap of een ziekte hebben. Beiden zijn gearresteerd omdat ze andere mensen aangemoedigd zouden hebben om China in gevaar te brengen. Beiden zijn gearresteerd en kunnen vijf jaar gevangengisstraf krijgen. 

Canada
De regering van Canada wil een gasleiding bouwen op het land van het inheemse volk Wet'suwet'en. Als die klaar is, wordt het land van dit volk in tweeën gedeeld. Ze zijn ook bang voor vervuiling. De Wet'suwet'en worden iedere dag door de politie en beveiligers van het gasbedrijf lastiggevallen en hardhandig opgepakt. Negen van hen kunnen een gevangenisstraf krijgen.

En dit is het eindresultaat met 'hand'tekeningen van zo'n 60 kinderen. Een foto daarvan is naar de hierboven genoemde gewetensgevangenen gestuurd.

kinderbevrijdingsfestival2024