Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenverdediger Placide

placidealtijdnijmegen

Nijmegen biedt bedreigde mensenrechtenverdedigers tijdelijk opvang in het kader van het project Shelter City Nijmegen. De eerste mensenrechtenverdediger die tijdelijk opvang in Nijmegen kreeg was Placide Ntole, een jonge jurist van SOS-IJM in Oost-Congo. Hij was onze gast van 27 april (Koningsdag) tot 26 juli (het weekend na de Vierdaagse). Hij had een druk programma met 15 openbare bijeenkomsten binnen en buiten Nijmegen waaronder ook tijdens een thema-avond van onze Vrouwenrechtengroep over vrouwenbesnijdenis. Maar ook buiten de officiële bijeenkomsten hebben we meermalen een leuke avond met hem doorgebracht, op het terras van Lux en bij het vuurwerk langs de Waal. Zijn afscheid op het Huis van Compassie was emotioneel en we zullen hem zeker missen. 

prijsJanuari 2016 werd Placide geëerd met de prestigieuze Prix D'Honneur I.R.D. 2015 als de beste mensenrechtenverdediger van Congo, Burunidi en Rwanda. Wij feliciteren hem van harte!

Ook in Italië werd hij geëerd met zijn prijs (klik hier).

Placide heeft zijn ervaringen ook voor ons verwoord:

"Het Shelter City-programma in de stad Nijmegen heeft mij veel waardevolle ervaringen gebracht die mij zullen helpen bij mijn werk als mensenrechtenverdediger in de Democratische Republiek Congo.

Tijdens mijn verblijf heb ik onder andere deelgenomen aan verschillende lezingen, bijeenkomsten en conferenties over mensenrechten, waaronder die van Amnesty Nijmegen, Humanity in Action en War Child. Deze kansen om mijn verhaal te mogen delen hebben mij verrijkt, bemoedigd en gerustgesteld. Ik ben erg dankbaar voor de mogelijkheden die ik hiertoe gekregen heb.

Ik heb meer hoop gekregen dat vrede tussen Congo, Rwanda en Burundi mogelijk is. Door meer te leren over de geschiedenis van oorlog en conflict tussen Nederland en Duitsland en hoe deze twee landen nu in vrede naast elkaar bestaan, ben ik ervan overtuigd dat het in ons gebied ook mogelijk is dit te bereiken. Evenementen die mensen van verschillende afkomst bij elkaar brengen, zoals ik hier heb gezien bij de Music Meeting, zullen daaraan bijdragen.

Shelter City gaf me ook de mogelijkheid om in contact te komen met verschillende mensen in Europa, waar ik veel steun aan zal hebben bij het voortzetten van mijn werk om de mensenrechtensituatie in DRC te verbeteren. Daarnaast heb ik de kans gekregen om mijn Engels te verbeteren wat daar verder aan zal bijdragen.

Kortom, mijn ervaringen met Shelter City Nijmegen hebben mij verrijkt en zullen mij helpen bij mijn werk in DRC. Mijn herinneringen aan Nijmegen en alle mensen die ik hier heb ontmoet zijn mij erg dierbaar en zullen mij kracht geven om mijn werk voort te zetten."

Placide is ook vlak voor zijn vertrek nog geïnterviewd door De Gelderlander (jpg).

Zie hieronder ook het filmpje dat over Placide gemaakt is: