Amnesty Nijmegen

Democratiefabriek

Wat is de Democratiefabriek?

democratiefabrieknieuwsflits

De ‘Democratiefabriek’ is een mobiele, interactieve tentoonstelling over vrede, democratie en burgerschap, een initiatief van Stichting Vredeseducatie en Huis van de Jeugd. De mobiele tentoonstelling reisde door heel 2014 en 2015 in Gelderland. Jongeren van 10-18 kregen via hun school en jongerencentra de gelegenheid om op een interactieve zeven thema’s te onderzoeken:

  1. Wie ben ik? Wie ben jij?
  2. Wat is democratie?
  3. Vrijheid
  4. Gelijkheid
  5. Als democratie wordt afgeschaft…
  6. Pesten, plagen en de zondebok
  7. Conflicten en macht

De jongeren gingen in tweetallen langs de zeven thema’s met een routeboekje waarin zij hun meningen en antwoorden noteerden. Op school, in de groep of thuis konden zij hun antwoorden verwerken via internet. Met een druk op de knop kregen zij een geprint persoonlijk certificaat met een reactie op de keuzes die zij gemaakt hebben in de Democratiefabriek.

De route werd op drie niveaus aangeboden:

  1. Leerlingen 10-14 jaar
  2. Leerlingen 14-18 jaar
  3. Laaggeletterde leerlingen

Bij de Democratiefabriek was een uitgebreide handleiding beschikbaar met lessen ter voorbereiding op hun bezoek aan de Democratiefabriek en lessen ter verwerking na hun bezoek.

Het kinder- en jongerenteam van het Vfonds heeft de Democratiefabriek getest in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek:

Organisatie
Amnesty Nijmegen, Ieder1Gelijk, Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen en Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid hebben de mobiele tentoonstelling 'Democratiefabriek' naar Nijmegen gehaald, met financiële ondersteuning van Kerk en Wereld en Stichting Overal. Leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs konden deze gratis met hun docent bezoeken tussen 30 september en 13 oktober.

democratiefabriek-allelogos

Opening
Op dinsdagavond 30 september 2014 werd de Democratiefabriek officieel geopend bij aanwezigheid van zo'n 50 genodigden. We hadden een klein programmaatje opgezet, waarin Harry de Ridder, voorzitter van Amnesty International Nijmegen, iedereen welkom heette. Daarna hield Vredesambassadeur Masoud Rahaee een kort woordje en introduceerde hij de Servische asielzoeker en zanger Kristiano Rosini. De officiële openingswoorden kwamen van burgemeester Bruls en de heer Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. Als afsluiting nodigde Cecile de Bruin van Lava/Huis van de Jeugd de genodigden uit naar om de tentoonstelling te gaan. De formele openingshandeling was het wegtrekken van een gordijn door de burgemeester en onze (toenmalige) directeur.

democratiefabriekopening


33 Klassen

Nog voor de officiële opening bezochten al vier klassen de Democratiefabriek, in de twee weken daarna volgden nog eens 29 klassen die de Democratiefabriek bezochten. De klassen werden begeleid door mensen van Ieder1Gelijk, de Raad voor voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, maar voor het grotendeel door leden van de Scholengroep van Amnesty Nijmegen. Om de anderhalve uur was er ruimte voor een klas (waarop ze van tevoren intekenden), het bezoek zelf duurde tussen de 60 en 75 minuten.

democratiefabriektoestel

Gastenboek
We hebben de leerlingen en de docenten gevraagd om bij hun vertrek van de Democratiefabriek ook wat in ons gastenboek te schrijven. De meest interessante. leuke, aparte of unieke uitspraken hebben we op een rijtje gezet:

Van leerlingen

  • Ik vond het leuker dan naar een lang verhaal luisteren.
  • Best grappig.
  • Het was gezellig en kei leuk.
  • Goede manier om discussies te beginnen. Heb leuke gesprekken gehad met mijn vriendin over onze standpunten.
  • Wij hebben dezelfde mening, we zijn vriendinnen.
  • Top man!
  • Ik vond het super en zou dit veel vaker willen, echt super!
  • Ik vond het een beetje saai, want de meeste dingen wist ik al.

Van docenten

  • Wat een leerzame ochtend! Wat een leuke, interessante en activerende opdrachten, bedankt.
  • Wij zijn enorm enthousiast. Erg leerzaam. De leerlingen zijn erg actief & geboeid bezig geweest. Leuke leer- en werkvorm. Klasse!
  • Afwisselend. Lokt uit tot discussie, zowel leuk voor denkers als doeners.
  • Toen ik hier vanmorgen aankwam was ik bang dat de installaties voor mijn vierdeklassers te kinderachtig zouden zijn. Niets is minder waar! Nu, vier klassen 16-jarigen later weet ik dat de Democratiefabriek uitnodigt, prikkelt tot een goed en vaak serieus gesprek. Heel goed en mooi!!


Publiciteit/verslag
Naast de foto's op deze pagina zijn er ook 48 foto's in onze Fotogalerij te vinden. Voor de opening heeft De Gelderlander in zijn online-krant een artikeltje aan de Democratiefabriek gewijd. Over de opening en een bezoek van een klas voor voortgezet onderwijs heeft de Gelderlander in zijn reguliere ochtendkrant een uitgebreid verslag geschreven.