Amnesty Nijmegen

Seksuele Vrijheid

9maart2016 750pixels wit
Op 9 maart organiseerde de Vrouwenrechtengroep een goedbezochte en sfeervolle thema-avond over Seksuele Vrijheid ter ere van Internationale Vrouwendag op 8 maart. We hadden twee interessante gastsprekers: Ine Vanwesenbeeck en Marijke Naezer. 

Ine Vanwesenbeeck is medewerker van Rutgers en hoogleraar Seksuele Ontwikkeling, Diversiteit en Gezondheid aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Haar specialisaties zijn onder meer gender en seksualiteit, heterorelaties, seksuele agressie en slachtofferschap en de gezondheid en rechten van sekswerkers. Ze sprak over 'Seksuele vrijheid en rechten: verleden, heden, toekomst' en ging onder meer in op de stelling: we hebben veel seksuele vrijheid opgedaan, maar er zijn ook tendensen die die vrijheid weer (proberen te) beperken. Is het glas nu halfvol of halfleeg? Wat vindt het publiek?

seksuelevrijheid 9maart2016 01

Marijke Naezer werkt als promovendus bij het Institute for Gender Studies, Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzoekt hoe jongeren (12-18 jaar) vormgeven aan seksualiteit via sociale media. Marijke ging dieper in op haar onderzoek naar hoe jongeren in de sociale media omgaan met seksualiteit. Ze ging daarover in een geanimeerd gesprek met de 18-jarige Saar Schaminee en met het publiek.

seksuelevrijheid 9maart2016 03

De Vrouwenrechtengroep besteedde ook aandacht aan de Amnesty-actie 'De Vrouwen van de Don' in Rusland. Deze organisatie zet zich in voor de rechten van vrouwen, maar wordt als 'buitenlandse agenten' het werk onmogelijk gemaakt.

De avond werd afgesloten met het gedicht 'Want je hart is het licht, als het eeuwig gezicht van de mens' van Marjolein Pieks, verwoord door Hélène van der Sijp van de Vrouwenrechtengroep. 

klik hier voor het affiche (pdf).