Amnesty Nijmegen

Gender Based Violence - Gendergerelateerd Geweld

genderbasedviolence

Op donderdag 25 oktober vond de thema-avond ‘Gender based violence’ van de Vrouwenrechtengroep plaats. Hierbij waren de sprekers Liesbeth van der Hoogte (From Conflict-to-Change) en Stéphanie Mbanzendore (oprichter Burundi Women for Peace and Development) uitgenodigd.
Tijdens de thema-avond werd ook de documentaire ‘Pray the devil back to hell’ vertoond. Voor de documentaire gaven Liesbeth en Stephanie een korte introductie. Tijdens deze introductie vertelde Liesbeth over het fenomeen ‘Gender based violende’. Wat is het precies? Waar moeten we aan denken?

Thema avond gvb 01

Liesbeth gaf een mooi voorbeeld wat mij erg inspireerde. Ze vertelde over het feit dat wanneer je op een site je gegevens in moet vullen, en je moet aanvinken of je een man of vrouw bent, negen van de tien keer de man als eerste vernoemd staat. Dit is een klein ding maar het zit wel in ons systeem vastgeroest. Door de radertjes in het systeem aan te tasten kan veel verandering ontstaan.

Stephanie vertelde tijdens haar introductie over de rechten van de vrouw in Burundi. Dit was een emotioneel en aangrijpend stuk. Verkrachting speelt daar een alledaagse rol en er ligt nog steeds een grote taboe op. Dit moet niet zo kunnen zegt ze. Stephanie streeft dan ook dat verkrachting als misdaad in de Grondwet moet staan, wereldwijd.

Thema avond gvb 02

De documentaire ‘Pray the devil back to hell’ ging over de vrouwen in Liberia. Tijdens de oorlog hadden vrouwen een front gevormd om actie te ondernemen tegen de oorlog en haar mentaliteit tegenover de vrouw. Christelijke en Islamitische vrouwen kwamen bijeen. Dit laat zien hoe ontzettend krachtig deze vrouwen waren omdat religie altijd een grote rol speelt. Ik vond dit zelf ontroerend en inspirerend om te zien. Na veel strijd en tegenslagen wisten de vrouwen zich toch staande te houden en kwam er een akkoord voor de vrede.

Thema avond gvb 03

De documentaire liet goed zien wat voor strijdkracht en wijsheid deze vrouwen hadden. Wat mij het meest aansprak en aangreep was het laatste stuk van de documentaire. Hierin werd verteld hoe het is om na de oorlog een samenleving te vormen. De rol van vergeven is cruciaal, maar hoe doe je dat als je moet samenleven met mensen die je kinderen hebben verkracht en man hebben vermoord? Bijzonder indrukwekkend en zet je aan het denken.

Thema avond gvb 04

Na de documentaire ontstond er een discussie die veel los maakte. Verscheidende onderwerpen kwamen aan bod zoals de kracht van de vrouw, de beïnvloeding van de man, de positiviteit van de vrouw ten aanzien van het kind en de rol van vergeven. Liesbeth en Stephanie leidde de discussie en dit zorgde voor verdieping en vele vragen en opmerkingen. Fijn om te zien dat het zoveel losmaakt bij de mens.

Thema avond gvb 05

Als afsluiting had Syl Tuerlings nog een korte toelichting gegeven over haar kunstwerken die ze speciaal voor deze avond had gemaakt. Creatief, passend en goed beargumenteerd.

Al met en al vond ik het een inspirerende en leuke avond waar men vanuit verschillende invalshoeken heeft gekeken naar het thema ‘Gender based violence’. De rode draad in zowel de toelichtingen van Liesbeth en Stephanie als in de documentaire was voor mij de kracht en werking van ‘radertjes in het systeem aantasten’.
     Renske den Ouden, Vrouwenrechtengroep Amnesty International Nijmegen.