Amnesty Nijmegen

Logo's

Voor het logo vond Peter Benenson, de oprichter van Amnesty International, inspiratie bij het volgende Chinese spreekwoord: "Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken."
Peter bedacht een brandende kaars als symbool voor het leven en de geest; het prikkeldraad dat de kaars omringt, staat symbool voor gevangenschap. Hij vroeg de kunstenars Diana Redhouse om dat idee voor hem in een logo te vertalen. Zij ontwierp het logo hiernaast waarmee Amnesty International bekend is geworden.

Inmiddels zijn er diverse varianten ontstaan die veel op elkaar lijken:

kaarsen02 05

Twee totaal andere varianten zijn we ook op het Internet tegengekomen. De eerste komt van een organisatie die veel kritiek op Amnesty had; in dit logo lijkt iemand de kaars te willen doven (om zo het werk van Amnesty te stoppen?).

De tweede kaars is bijna opgebrand. Een teken dat het werk van Amnesty er bijna op zit?

kaarsen06 07 

De laatste varianten zijn van Amnesty zelf en verwijzen naar twee manieren om je voor Amnesty in te zetten. In de eerste variant zijn een pen en de kaars in elkaar geschoven. De pen verwijst natuurlijk naar het schrijven van brieven aan gevangenen of aan degenen die verantwoordelijk zijn voor hun opsluiting.
In de tweede variant zijn een computermuis en de kaars in elkaar geschoven. Dit logo komt van de Internetactie van Amnesty Nederland in het najaar van 1998 waarmee je via Amnesty met mensenrechtenactivisten kon 'chatten'.

kaarsen08 09