Amnesty Nijmegen

Muziek om te martelen

Muziek is helaas niet alleen troostgevend, strijdlustig of een machtig wapen. Muziek kan ook misbruikt worden om te martelen.

Het Amerikaanse tijdschrift Mother Jones heeft een lijst van 24 popnummers opgesteld die door militaire ondervragers in Irak en Guantanamo Bay worden gebruikt voorafgaand en tijdens ondervragingen.

martelen door muziekDe lijst herbergt death metal- en hardcore rap-nummers als Fuck your God van Deicide en Die MF Die van Dope, maar ook nummers van de Bee Gees (Staying Alive – een in dit verband wel heel cynische keuze!), Neil Diamond (America) en Christina Aguilera (Dirty).
En hoe onwaarschijnlijk ook: het thema van Sesamstraat en een tv-commercial met een miauwende kat (in het Engels: meow) completeren de lijst.

Het doel van het gebruik van deze muziek is slaapgebrek stimuleren, geschreeuw overstemmen en gevangenen van hun stuk brengen tijdens ondervragingen.

De ondervragers spreken zelf trouwens liever niet van martelpraktijken, maar van ‘manipulatie van de omgeving’ en andere neutrale termen. Anderen spreken van no touch-torture (marteling zonder aanraking).

De 24 nummers zijn:

 1. Fuck your God - Deicide
 2. Die MF Die - Dope
 3. Take your best shot - Dope
 4. White America - Eminem
 5. Kim - Eminem
 6. Barney Theme song - Barney
 7. Bodies - Drowning Pool
 8. Enter Sandman - Metallica
 9. TV commercials meow meow meow - Meow Mix
 10. TV themes - Sesame Street
 11. Babylon - David Gray
 12. Born in the USA - Bruce Springsteen
 13. Shoot to thrill - ACDC
 14. Hells Bells - ACDC
 15. Stayin alive - Bee Gees
 16. All eyes on me - Tupac
 17. Dirty - Christina Aguilera featuring Redman
 18. America - Neil Diamond
 19. Bulls on parade - Rage against the Machine
 20. American Pie - Don McLean
 21. Click Click Boom - Saliva
 22. Cold - Matchbox 20
 23. Swan Dive - Hed P.E.
 24. Raspberry Beret - Prince

U kunt ze allemaal beluisteren op de Torture Playlist van Mother Jones.

Sommige muzikanten waren ontdaan toen ze hoorden dat hun muziek werd gebruikt. Anderen waren juist opgetogen. De muzikanten van Metallica (op de lijst met Enter Sandman) zeiden dat hun nummers bedoeld waren om angst te zaaien...

Veel musici -onder wie de Nederlandse Fay Lovski- (en mensen die een baan in de muziekindustrie hebben) zijn in verweer gekomen tegen het gebruik van muziek als martelinstrument. Ze hebben enkele seconden stilte opgenomen als vorm van protest tegen deze vorm van martelen.