Amnesty Nijmegen

Eerste officiële wandeling 'Koloniale en slavernijverleden'

eersteofficielewandeling groep

Waarom had Nijmegen een eeuw geleden de bijnamen Pensionopolis en Nijmeegse Wall Street? Wat heeft het beeld van de olifant op de Priemstraat met het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen te maken? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Loop dan mee met de wandeling langs punten waar het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen zichtbaar is. Stemmen uit Nijmegen en Amnesty Nijmegen ontwikkelden hiervoor samen een mensenrechtenwandeling-app. Wethouder Daemen gaf het startschot.

Een tiental mensen uit Nijmegen vormen samen Stemmen uit Nijmegen, het aanspreekpunt voor de gemeente Nijmegen over het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen. Stemmen uit Nijmegen en Amnesty Nijmegen hebben samen een mensenrechtenwandeling-app uitgebracht, waarbij (een deel van) het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen aan de hand van teksten en afbeeldingen van toen en nu wordt gepresenteerd.

De app vertelt over gebeurtenissen in het Oosten en Westen van de wereld, over succesvolle en minder succesvolle ondernemingen in Nederlands-Indië en Suriname, over huizen in Indische stijl, een kazerne, een kruidenierswinkel, een opvangtehuis, een bank, een museum en over de (tijdelijke) Nijmegenaren Jan van Eupen, Piet van der Wedden, Lambert Biesman, Charles Guillaime van Sandick, Wilhelm Triebels, Clazina en Manille. Zij hebben allemaal een rol in het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen. Van burgemeesterszoon die de eerste Nijmeegse Indiëvaarder was tot een locoburgemeester met aandelen in plantages. Deze gebeurtenissen en verhalen hebben hun doorwerking naar het heden. 1 op de 22 Nijmegenaren heeft op dit moment een Indische (4130), Surinaamse (1630) of Antilliaanse (2441) achtergrond (cijfers 2023: CBS-open data).

Op zaterdag 22 juni startte de wandeling met een korte toespraak van wethouder Inclusie Cilia Daemen. Daarna zette een groep van 15 mensen de pas erin voor een route van 7 kilometer door het centrum van Nijmegen. Onderweg stonden we op 16 locaties stil bij sporen uit het koloniale en slavernijverleden in onze stad.

eersteofficielewandeling sprekers
Peter en Sharlène hebben de teksten van de app ingesproken

Bij elke locatie vertelden Peter van Riel over een persoon, gebouw en/of gebeurtenis met Indische roots. Sharlène Maria deed dat bij een persoon, gebouw en/of gebeurtenis met Surinaamse of Antilliaanse roots. Harry de Ridder toonde bij elke locatie twee tot zes A3-foto;s die bij die locatie verbonden zijn. Peter, Sharlène en Harry zijn alledrie leden van Stemmen uit Nijmegen en Harry is ook voorzitter van Amnesty Nijmegen.

eersteofficielewandeling wethouder
Wethouder Cilia Daemen luistert naar de app en Sharlène toont een van de afbeeldingen uit de app

Lees ook het verslag van die tocht van de Nijmeegse Stadskrant.