Amnesty Nijmegen

Internationale Vrouwendag: The Streets Unlimited

De Vrouwenrechtengroep en de Studentengroep van Amnesty Nijmegen organiseerden de thema-avond The Sreets Unlimited ter ere van Internationale Vrouwendag. Het motto was: Wat moet er gebeuren om veilig de straat op te kunnen.

Bij een welkomstdrankje in Hubertus konden de 150 (!) gasten bij de stand van Amnesty een handtekening zetten onder een petitie voor vrouwenrechten in Afghanistan.

De thema-avond werd gepresenteert door Stefanie en Rozelijn. De avond begon met een video-interview met Bep Dijkhuizen. Zij was betrokken bij de organisatie van de eerste Heksennacht op 19 mei 1978:

Daarna volgde een interview met Judith Holzmann van Catcalls of Nimma. Met stoepkrijtacties vraagt Catcalls of Nimma aandacht voor straatintimidatie door intimiderende teksten met stoepkrijt op te schrijven op de plekken waar die intimidatie plaatsvond. Judith sprak ook over de Heksennacht van 2022 die door Catcalls of Nimma geactualiseerd werd met een protestmars door de stad. 

hubertus01
Stefanie (Vrouwenrechtengroep), Judith (Catcalls of Nimma) en Rozelijn (Studentengroep) 

Na de pauze maakte spoken word artist Niek Trilsbeek met originele teksten de onderhuidse spanning bij seksuele intimidatie op straat of op de dansvloer op poëtische wijze invoelbaar, eindigend met de verzuchting dat alles al is gezegd en toch we nog steeds dagen als deze nodig hebben.

hubertus02
Niek Trilsbeek 

Iraans socioloog en mensenrechtenverdediger Samaneh Kademi liet aan het begin van haar verhaal over vrouwenrechten in Iran een filmpje zien waarin de ‘Song of Equality’ werd gezongen, een protestlied over een betere wereld met meer gelijkheid, een betere wereld, een wereld zonder galgen.
De krachtige feministische beweging in Iran staat onder zware druk. Na de protesten volgend op de dood van Mahsa Amini werden 520 vrouwen gedood door veiligheidstroepen, 107 mensen die protesteerden riskeren executie en 1500 meisjes werden op school met gif aangevallen. Iraanse vrouwen realiseren zich steeds meer wat hun situatie is, met verplichte kledingvoorschriften, beperkingen op vrij reizen, beroepskeuze, scheiding volgens Islamitische rechtspraak, beperkingen van het voogdijrecht over kinderen en van het recht om te getuigen voor de rechtbank.

hubertus04
Samaneh Kademi

De avond werd feestelijk afgesloten met een optreden van drie danseressen van Dansschool El Yasmine die met een vrijmoedige Burlesque dans de harten van het aanwezige publiek veroverden:

hubertus03