Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenverdediger Jodesz

jodesz 06122022

De vijftiende mensenrechtenverdediger van het Shelter City-project was Jodesz uit de Filippijnen. Ze werkt voor Rappler en schrijft kritische verslagen over de manier waarop er in haar land wordt omgegaan met drugscriminaliteit en disfunctionerende beleidsmakers. Daarnaast is haar wekelijkse podcast te beluisteren op de bekende streamingsdiensten, zodat ze haar boodschap ook deelt met haar luisteraars. Bij haar werkzaamheden wordt ze regelmatig tegengewerkt door de overheid en burgers die niet inzien in welke staat hun land verkeert. Journalisten van Rappler schrijven, als een van de weinigen in de Filipijnen, kritisch over de overheid en niet iedereen weet dat te waarderen. 

Ze verbleef in Nijmegen tussen 15 september en 13 december 2022. Jodesz  heeft veel gesproken met mensen van het internationaal strafhof, organisaties die zich inzetten voor de bescherming van persvrijheid en mensenrechten en medejournalisten. Ze heeft gastlessen gegeven samen met leden van de Scholengroep van Amnesty Nijmegen, ging op het hoofdkantoor van Amnesty Nederland in gesprek met landenspecialisten over de situatie in de Filipijnen, ze ontmoette burgemeester Bruls en zat aan tafel met diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Op 10 december heeft ze een column uitgesproken tijdens de Write for Rights van Amnesty Nijmegen in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg.

Zie ook het interview van Jodesz met de Gelderlander van 6 december 2022.