Amnesty Nijmegen
Ezine Special (app)
 
De gratis digitale nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenwandeling-app

Amnesty Nijmegen heeft in samenwerking met Amnesty Nederland een wandeling door Nijmegen als app ontwikkeld waarbij Mensenrechten en de Tweede Wereldoorlog verbonden zijn, onder de naam: Amnesty RightsWalk.     


Amnesty RightsWalk

De Amnesty RightsWalk vertelt over een tijd toen mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag waren, over slachtoffers als de Joodse Nijmeegse familie De Wijze en priester Titus Brandsma, maar ook over Oranje-Marie, studenten en gewone burgers die zich met verzetsactiviteiten bezighielden. Elke verhaal legt de verbinding met een of meer artikelen van de (huidige) Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.  

De route voert je langs veertien locaties bij en in het centrum van Nijmegen. Via tekst en beeld maak je kennis met de oorlogsverhalen van de stad en haar bewoners. Je kunt de verhalen zelf lezen of er naar luisteren, die keuze is aan jezelf. Een van de locaties is het monument De Schommel.      


Locatie 13: Monument De Schommel – Raadhuishof

Op 22 februari 1944 waande Nijmegen zich veilig toen het luchtalarm werd ingetrokken. Uit het niets doken er een kwartier later Amerikaanse bommenwerpers op die het centrum van de stad bombardeerden, denkend dat ze boven een Duitse stad vlogen. In het hele centrum werden huizen, winkels, kerken en schoolgebouwen getroffen. Zo is Plein ’44 ontstaan. Bijna 800 Nijmegenaren kwamen om, onder wie 24 kinderen van een basisschool en 8 zusters die de school leidden. Op hun speelplaats is nu het monument De Schommel te vinden. Volgens het humanitair oorlogsrecht is het verboden om burgerdoelen te bombarderen, zoals onlangs in Syrië en Oekraïne plaatsvond. Omdat de Amerikanen onze vrienden waren, spreken we in Nijmegen van het ‘Vergissingsbombardement’. 

route13Monument De Schommel                                                                De speelplaats van de school voor 1940

Deze plek is verbonden met de mensenrechten via artikel 3 uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: Het recht op leven.


Download de app         
Je kunt de app Amnesty RightsWalk gratis downloaden via Play Store voor een Androïd-toestel en bij een Iphone via App Store Apps Downloaden.

Wandel met Amnesty Nijmegen mee

rightswalk logoJe kunt zelf de wandeling met je smartphone doen, maar Amnesty Nijmegen biedt ook diverse wandelingen aan. Tijdens onze wandeling krijg je extra informatie van de 14 stops en grote A3-foto's te zien van de situatie nu en de situatie zoals die in 1940-1945 was. Heb je interesse? Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je op over mogelijke data en tijden. Waarschijnlijk bieden we enkele wandelingen aan op een zaterdagochtend.

Als je vrienden of familie wil meenemen is dat prima, maar geef dan aan met hoeveel mensen je wilt meelopen. Halverwege biedt Amnesty Nijmegen een drankje aan tijdens een korte pauze (wandeling 90 minuten + 30 minuten voor een drankje). 

 

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..