Amnesty Nijmegen

Heeft elk meisje recht op onderwijs?

De Vrouwenrechtengroep en de Scholengroep van Amnesty Nijmegen organiseerden op donderdag 26 november 2015 de thema-avond 'Heeft elk meisje recht op onderwijs?'. Aanleiding voor de thema-avond was het aflopen van de Millenniumdoelen (2000-2015) en de realisatie van de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen (2016-2030). In beide sets ontwikkelingsdoelen is er veel aandacht voor het onderwijs van meisjes. Immers, als alle meisjes onderwijs zouden volgen, zou zowel de kindersterfte als de bevolkingsgroei dalen. Op school leer je veel zaken die een goede gezondheid bevorderen. Meisjes die naar school zijn geweest trouwen later en ze leren op school wat gezinsplanning is; ze hebben een eigen inkomen en kunnen beter voor zichzelf opkomen.

Esther Roelofsen en Eline van Haandel van Cross Your Borders gaven een presentatie waarbij ze in interactie met het publiek het onderwerp in zijn samenhang met andere mondiale problemen lieten zien, met aandacht ook voor de Nederlandse situatie en betrokkenheid.

Janna Pots vertelde over haar ervaringen in het onderwijs in Ghana. Janna is na de afronding van haar atheneum in 2008 naar Noord-Ghana vertrokken om daar onder andere les te geven aan weeskinderen. Later heeft ze in de stad Cape Coast aan de zuidkust van het land lesgegeven op een school met verstandelijk gehandicapte kinderen. Zij ging vooral in op de verschillen over onderwijs voor meisjes op het platteland tegenover in de steden.

Lydia, mensenrechtenverdiger uit Kenia die zich in haar land inzet voor landrechten en drie maanden gast was van Shelter City Nijmegen, vertelde over haar werk en haar eigen ervaringen als meisjes en als vrouw op school en op de universiteit.

onderwijsmeisjes01
Jana, Eline, Esther en Lydia 

We toonden als afsluiting ook een fragment uit de film Buddha Collapsed out of Shame van de Iraanse regisseuse Hana Makhmalbaf. Zij geeft een beeld van de situatie van meisjesonderwijs in Afghanistan. Haar film paste perfect bij het thema van de avond: als je het echt wilt kun je als meisje de vooroordelen overwinnen.

Klik hier voor de affiches over die avond: poster 1 en poster 2.

onderwijsmeisjes02
Enkele leden van de Vrouwenrechtengroep, samen met de mensenrechtenverdediger Lydia