Amnesty Nijmegen

Kunstwerken van Syl Tuerlings

Kunstwerk SylTuerlings GBV02Sappho was de eerste vrouw die altijd haar eigen keuzes in de liefde heeft gemaakt. Zij was een poëet en een aristocraat van 300 jr v. Chr. en heeft haar liefdes voor vrouwen en mannen verwerkt in gedichten, Zij was mijn eerste inspirator toen Hélène (= Contactpersoon van de Vrouwenrechtengroep) aan mij vroeg een werkstuk te ontwerpen voor de thema-avond. 

Na de bekendmaking Nobelprijs voor de Vrede 2018 kwamen er heel andere beelden bij mij binnen. Ik kwam al snel bij Picasso, een favoriet van mij. Zijn werk Cherchez la femme symboliseert zijn eigen testosteron. Hij is een geweldig kunstenaar en als mens ging hij graag zijn eigen weg. Mijn werkstuk Cherchez le femme laat drie benen zien, waarvan de middelste ons laat raden wat het symboliseert. De horens symboliseren het testosteron. Net als bij Picaso's favoriete stieren: als je er verkeerd mee omgaat komen er gruwelijke taferelen. Aan de achterzijde zitten twee ballen die dit versterken.

Het andere werk Gender abuse 2018 heeft een glimmende voorzijde en een doffe achterzijde. Om haar nek heeft ze tyrips. Iedere tyrip staat symbool voor gruwelijke zaken die ze heeft moeten overwinnen om weer te kunnen stralen. Wel beschadigd maar krachtig door het leven.

Kunstwerk SylTuerlings GBV01