Amnesty Nijmegen

Citaten

Gefrusteerde oude vrouwen en jonge mensen?
Geen enkele regering vindt het leuk om door een buitenstaander op haar daden te worden aangesproken. De persberichten en rapporten van Amnesty hebben in de loop der jaren vele verhitte reacties losgemaakt, afkomstig uit alle delen van de wereld en van alle politieke systemen (links en rechts, communistisch en kapitalistisch, dictatoriaal en democratisch).
Al die uitspraken van uiteenlopende richtingen laten zien hoe onafhankelijkheid Amnesty International is.
De citaten komen uit vele jaren Amnesty-geschiedenis. Degenen die ze gebezigd hebben, zijn vaak al lang (gelukkig) niet meer aan de macht. Let op: de citaten zijn soms al jaren oud en zeggen niets over de huidige regeringen.

 • "Amnesty verspreidt leugens en gemene propaganda. Iedere keer als de Ethiopische revolutie een stap voorwaarts gaat, doet deze vertegenwoordiger van het imperialisme een zwakke poging tot ondermijning."
  (Ambassade van Ethiopië in Londen)

 • "Als jullie willen weten, hoe ik er werkelijk over denk: Amnesty is uitschot. Ik weet dat de houding van deze organisatie wordt bepaald door machten die Guinée wensen te isoleren. Ze verknoeien hun tijd."
  (President Ahmed Touré van Guinée)

 • "Amnesty bestaat uit gefrustreerde oude vrouwen en jonge mensen. We weigeren ons de wet te laten voorschrijven door buitenstaanders wier doel het is hier opschudding te veroorzaken."
  (Procureur-generaal Mr. Charles Njonjo uit Kenia)

 • "Amnesty is een anti-Zuid-Afrikaanse organisatie die verzinsels en halve waarheden verspreidt."
  (Uit het boekje 'Amnesty voor terrorisme' van het Zuid-Afrikaanse departement voor informatie ten tijde van het apartheidsregime)

 • "Aan Amnesty International. Voor eens en altijd, stop alle pogingen het marxisme in ons land te verbreiden. Als één van jullie leden in Argentinië wordt aangetroffen, moeten jullie weten dat ze voor hun veiligheid en die van hun eventuele contactpersonen van ons afhankelijk zijn. Wij staan niet bepaald vriendelijk tegenover het doel van jullie stomme organisatie die altijd het internationale communisme steunt."
  (AAA (Amerikaanse Anti-communistische Alliantie), een doodseskader uit Argentinië)

 • "Amnesty is een instelling van de Britse Kroon en niet bevoegd beschuldigingen te uiten tegen de Guatemalteekse regering."
  (Rafael Castillo Valdez, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken van Guatemala)

 • "Amnesty wordt geleid door communisten"
  (Uit het officiële antwoord van de regering van Guatemala op een rapport van Amnesty over moorden en martelingen in Guatemala)

 • "Amnesty is oneerlijk, boosaardig en slinks. Het is niet veel meer dan een variatie op de sinistere organisatie die vroeger de 'Hitler Jugend' werd genoemd en die verantwoordelijk was voor allerlei Nazi-propaganda. We hebben medelijden met degenen die geld, prijzen en onderscheidingen ontvangen, die door Amnesty International betaald zijn met roebels waaraan bloed en etter kleeft."
  (M.A. Solsona Y Romero in het Mexicaanse tijdschrift Hoy)

 • "De mensenrechten zijn tegenwoordig 'in'. Overal verschijnen georganiseerde aanklachten van afschuwelijke schendingen van de rechten van de mens in één of ander land. Als de mist is opgetrokken, blijkt altijd dat de 'feiten' waarop deze beschuldigingen zijn gebaseerd, afkomstig te zijn van Amnesty International. Eens was dit een gerespecteerde organisatie, maar de laatste jaren is zij steeds meer een orgaan voor politieke propaganda geworden."
  (Columnist Ralph de Toledano in de Amerikaanse krant Los Angeles Evening Outlook)

 • "Amnesty International is een onvermoeibare en waardevolle vriend voor mensen die in de gevangenis zitten, ontvoerd, gemarteld of geëxecuteerd zijn omdat hun regering bezwaar had tegen hun manier van denken."
  (Verslaggever Colman McCarthy in de Amerikaanse krant Washington Post)

 • "Amnesty International is slechts een verlengstuk voor communistische propaganda."
  (Johannes Bjelke-Petersen, minister-president van Queensland, Australië)

 • "De kritiek van Bjelke-Petersen is absurd."
  (De Anglicaanse aartsbisschop van Brisbane, Australië die een oproep deed aan de minister-president om zijn denkwijze te herzien)

 • "De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Amnesty International is een goede manier om de onderdrukkende regeringen te vertellen, dat de waarde van deze instelling niet van hun mening afhankelijk is."
  (Hoofdartikel in de Indian Express, een krant in India)

 • "Dit genootschap is kennelijk een van de vele verenigingen in het Westen die uit duistere bronnen worden betaald en het als hun taak beschouwen fatsoenlijke staten in een kwaad daglicht te stellen."
  (Honecker van het voormalige Oost-Duitsland)

 • "Reeds in haar jonge jaren werd Amnesty International gesteund door de imperialistische geheime diensten, in de eerste plaats de Amerikaanse, wiens belangen zij dient. Vandaag de dag vormt sabotage gericht tegen de USSR, waarbij inbegrepen het sturen van agenten en vijandige literatuur, een belangrijk onderdeel van Amnesty Internationals activiteiten."
  (Hoofdartikel in Izvestia, een krant in de voormalige Sovjet-Unie)

 • "Amnesty praat over mensenrechten, maar het gaat hen alleen om rechten van een stelletje verraders en boosdoeners."
  (Artikel in Azadegan, een krant uit Iran)

 • "Het Amnesty-rapport is een belediging."
  (Maver Gabay, directeur-generaal van het Ministerie van Justitie in Israël)

 • "Uw persbericht inzake wat u beschrijft als berichten uit Syrië is schokkend. Het besef dat Amnesty International zo ver is gegaan in het afbreken van haar waardevolle objectiviteit dat zij zich verlaagt tot het niveau van vijandige propaganda tegen Syrië stemt tot treurigheid."
  (Ambassade van Syrië in Londen)