Amnesty Nijmegen
Ezine 72
 
De gratis digitale nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Mensenrechten in en vlak na de zomer

Niets te doen tijdens de zomervakantie? Volg dan aan de hand van onze nieuwe app een van de drie mensenrechtenwandelingen door het centrum van Nijmegen. Na de zomer, in september, doet Amnesty Nijmegen mee aan twee zeer verschillende activiteiten: een over activisme tijdens verschillende generaties heen en een in het teken van ontmoeting en verbinding tussen mensen, culturen en natuur. 



Drie mensenrechtenwandelingen in het centrum van Nijmegen

Amnesty Nijmegen biedt drie verschillende mensenrechtenwandelingen aan:

1) Het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen.
2) Mensenrechten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen
3) Regenboog- en vrouwenrechten in Nijmegen

De app Het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen vertelt over gebeurtenissen in Oost en West, over succesvolle en minder succesvolle ondernemingen in Nederlands-Indië en Suriname, over huizen in Indische stijl, een kazerne, een kruidenierswinkel, een opvangtehuis, een bank en een museum en over de (tijdelijke) Nijmegenaren Jan van Eupen, Piet van der Wedden, Lambert Biesman, Charles Guillaime van Sandick, Wilhelm Triebels, Clazina en Manille. Deze app is ontwikkeld in samenwerking met Stemmen uit Nijmegen.

De app Mensenrechten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen vertelt over een tijd toen mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag waren, over slachtoffers als de Joodse Nijmeegse familie De Wijze en priester Titus Brandsma, maar ook over Oranje-Marie, studenten en gewone burgers die zich met verzetsactiviteiten bezighielden. Elke verhaal legt de verbinding met een of meer artikelen van de (huidige) Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De app Regenboog- en vrouwenrechten in Nijmegen vertelt van lhbtqia+ers -ook wel regenboogmensen genoemd- en van vrouwen die voor hun mensenrechten opkomen. Van een ontmoetingsplek waar homo’s, lesbiennes, transgenders, krakers, vluchtelingen en activisten elkaar ontmoeten. Van drag kings, drag queens en dansers die op het Faberplein tijdens Roze Woensdag ruim baan krijgen. Maar ook van enthousiaste rechtenstudentes die juridische vraagstukken voor vrouwen oplossen. Van zes vrouwen rond een tafel die in 1977 de Nijmeegse Vereniging ter Bevordering van Vrouwencultuur De Feeks oprichtten. En van vrouwen die met fakkels, trommels, fluitjes, sirenes en spandoeken liepen en liederen zongen als 'De heksen zijn terug'.

Download de app
Je kunt de app Amnesty RightsWalk gratis downloaden via Play Store voor een Androïd-toestel en bij een Iphone via App Store Apps Downloaden.

Wandel onder leiding van een gids van Amnesty
Je kunt zelf de wandeling met je smartphone doen, maar Amnesty Nijmegen biedt ook diverse wandelingen aan. Tijdens onze wandeling krijg je extra informatie van de locaties van de wandelingen en grote A3-foto's en afbeeldingen te zien van de situatie nu en toen.
Heb je interesse? Heb je een groep van minimaal 6 mensen kunnen regelen? Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je op over mogelijke data en tijden. 

 


Queer-activisme en (Nijmeegs) feminisme, toen - nu - straks

De Rollende Mina's, SPOTforall en Amnesty Nijmegen organiseren op 19 september een thema-avond over intergenerationeel activisme. Wat kunnen de diverse generaties van elkaar leren?



De groepen organiseren verschillende activiteiten, zoals het LHBTQIA-Mensenrechtenspel, een tentoonstelling over de geschiedenis van het Nijmeegse feminisme en een paneldiscussie over activisme vroeger en nu. Deelnemers aan het panel zijn Celia Okoro (nachtburgemeester van Nijmegen), Judith Holzmann (Catcalls of Nimma), An Stalpers (Lesbisch Archief) en Brigit Megens (Human Rights Activist van Amnesty Nederland).

Bijzonder is de workshop skateboarden voor beginnende (queer) skaters, maximaal 20 deelnemers o.l.v. de Rollende Mina's,

Locatie: Waalhalla
Datum: 19 september
Tijd workshop: 19 uur
Deelname: 5 euro
Tijden overige activiteiten: vanaf 20 uur
Toegang: 5,00 euro (incl consumptie)

 


Di-Vers 2024

Op zaterdag 21 september vindt de zesde editie van festival Di-Vers plaats in de tuinen van Land van Ooij. Het festival staat in het teken van ontmoeting en verbinding tussen mensen, culturen en natuur. Je kunt er kennis maken met lokale organisaties waaronder Amnesty Nijmegen.. 



We dagen kinderen en volwassenen uit om met ons Jengaspel mee te doen. Tijdens de vorige editie werd daar fanatiek aan meegedaan...



Locatie: Land van Ooij, Dijkgraaf van Wijckweg 101 in Nijmegen
Datum: 21 september
Tijd: 13-17 uur
Toegang: gratis

 


Nieuwe activiteitencoördinator

Graag laten we je kennismaken met onze nieuwe Activiteitencoördinator Hein van der Hulst. Hij stelt zich aan ons voor:



"Al vele jaren doe ik vrijwilligerswerk, voorheen naast mijn baan bij de HAN ik was onder meer verantwoordelijk voor de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige), nu als gepensioneerde. Hierbij zet ik mij vooral in om naasten van mensen met psychiatrische kwetsbaarheid te ondersteunen, zowel landelijk als lokaal in Nijmegen.

Amnesty behoort al vele jaren tot een van mijn favoriete ngo's. Het blijkt toch mogelijk om "een verschil te maken", ook al lijkt de situatie hopeloos, getuige de brieven aan, en antwoorden van onterecht veroordeelde mensen.
Vandaar dat ik mij nu wat actiever wil inzetten voor Amnesty."

 


Bent u geïnteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: nijmegen.amnesty.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..