Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenverdediger Kiruba

kiruba

Kiruba is advocate, dalit-activiste en mensenrechtenverdediger van 30 jaar uit India. Zij was de eerste mensenrechtenverdediger van de tweede reeks van acht mensenrechtenverdedigers die tijdelijk een plek in Nijmegen krijgen. Zij is een advocate die processen voert bij de Hoge Raad van India. Dat doet zij voor vrouwen, seksuele minderheden (LHBTQI*), etnische minderheden en andere minderheden die te maken hebben gehad met schendingen van hun mensenrechten.

* LHBTQI: lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, queers en interseksuelen.

Zij zet zich met name in voor de Dalits, de kastelozen, die op alle mogelijke manieren in India worden gediscrimineerd en vaak alleen mensonterende beroepen mogen uitvoeren.

Zij introduceerde zichzelf in een kort videoverslag:In een interview met Vox (zie: Indiase advocaat ‘voelt zich eindelijk vrij’ in Nijmegen) vertelt ze wat meer over haar achtergronden en drijfveren.
Onze stagiair Mark schrijft wat het werken met Kiruba als mensenrechtenverdediger voor hemzelf betekende (zie: "Mensenrechten zijn meer dan een papieren werkelijkheid, leerde ik van Kiruba"). 

Kiruba was van maart-mei 2017 te gast van Nijmegen.