Amnesty Nijmegen

Amnesty RightsWalk
'Het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen'

rightswalk3 website

Deze Amnesty RightsWalk vertelt (een deel van) het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen aan de hand van teksten en afbeeldingen van toen en nu.

De app vertelt over gebeurtenissen in Oost en West, over succesvolle en minder succesvolle ondernemingen in Nederlands-Indië en Suriname, over huizen in Indische stijl, een kazerne, een kruidenierswinkel, een opvangtehuis, een bank en een museum en over de (tijdelijke) Nijmegenaren Jan van Eupen, Piet van der Wedden, Lambert Biesman, Charles Guillaime van Sandick, Wilhelm Triebels, Clazina en Manille.

Deze gebeurtenissen en verhalen hebben hun doorwerking naar het heden. 1 op de 18 Nijmegenaren heeft een Indische (4130), Surinaamse (1630) of Antilliaanse (4748) achtergrond (cijfers ontleend aan CBS-open data). Deze app is met hulp van de initiatiefgroep Stemmen uit Nijmegen (SuN) tot stand gekomen. Deze groep bestaat uit Nijmegenaren die een verbinding voelen met of wortels hebben in de voormalige koloniën in de West en de Oost.

Over de route
De route voert je langs zestien locaties bij en in het centrum van Nijmegen. Via tekst en beeld maak je kennis met de verhalen van de stad en haar bewoners. Je kunt de verhalen zelf lezen of er naar luisteren, die keuze is aan jezelf.
Elke locatie begint met een foto van het heden, gevolgd door één tot vijf historische afbeeldingen. Je kunt op deze foto’s en afbeeldingen van rechts naar links ‘scrollen’ om ze allemaal te zien. Een van de locaties is de Kruidenierswinkel In den Olifant.

Locatie 7: Kruidenierswinkel In den Olifant - Priemstraat
Wandel je door onze historische benedenstad, kijk dan eens omhoog! Er prijkt een trots olifantje aan de hoekgevel van het huis aan de Priemstraat. Leuk voor het straatbeeld natuurlijk, maar hoe komt het daar eigenlijk?

Het pand komt uit de zeventiende eeuw en draagt de naam, je raadt het al, De Olifant. Die naam is afgeleid van de naam ‘In den Olifant’, wat de naam was van de kruidenierswinkel die hier van 1795 tot 1908 gevestigd was. Je kon er koffie, thee en andere koloniale waren krijgen.
Als winkelier moest je vroeger creatief omgaan met de gevel van je pand. Het gros van de bevolking kon namelijk niet lezen of schrijven, dus je moest met iets anders dan tekst komen om duidelijk te maken wat je verkocht. De producten in de kruidenierswinkel op de Priemstraat kwamen uit verre oorden. Het olifantje op de hoekgevel refereert naar die verre oorden en moest de mensen duidelijk maken dat je in de winkel koloniale waren kon krijgen.

Ook al hangt het olifantje nog fier op de hoek, het is niet het originele exemplaar. Het olifantje dat er vroeger hing was namelijk van hout en is nu te zien in Museum het Valkhof. Het pand deed tot voor kort dienst als kunstenaarscentrum en bronsgieterij.

item07 dubbel
De foto's tonen niet alleen het olifantje, maar ook de koloniale waren die vaak in een tinnen blik verkocht werden

Download de app
rightswalk logoJe kunt de app Amnesty RightsWalk gratis downloaden via Play Store voor een Androïd-toestel en bij een Iphone via App Store Apps Downloaden.

Wandel met Amnesty Nijmegen mee
Je kunt zelf de wandeling met je smartphone doen, maar Amnesty Nijmegen biedt ook diverse wandelingen aan. Tijdens onze wandeling krijg je extra informatie van de 16 stops en grote A3-foto's en afbeeldingen te zien van de situatie nu en ten tijde van het koloniale en slavernijverleden. Heb je interesse? Heb je een groep van minimaal 6 mensen kunnen regelen? Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je op over mogelijke data en tijden. Waarschijnlijk bieden we enkele wandelingen aan op een zaterdagochtend. 

Deze app is officieel geopend op 22 juni 2024 met de wandeling tezamen met Wethouder Inclusie Cilia Daemen, leden van Stemmen uit Nijmegen en de pers van de Nijmeegse Stadskrant. Zie het artikel dat daarover verscheen.