Conrad Savy (Vredesambassadeur)
Conrad Savy (53) is de huidige vredesambassadeur van Nijmegen. Als zoon van een van een politieke vluchteling heeft hij van dichtbij ervaren hoe het is om in een staat te leven waar er geen respect is voor mensenrechten.
Conrad vindt het belangrijk dat mensen beseffen dat er altijd ruimte is om te handelen tegen onrecht en nodigt iedereen uit om vreedzaam in verzet te komen tegen hun gevoel van onmacht. Tijdens de Write for Rights droeg hij een column voor in de vorm van een sprookje:
Nieuwe Kleren
In 1837 verscheen het verhaal De nieuwe kleren van de keizer van Hans Christian Andersen. Het verhaal gaat over een keizer die behoorlijk begaan was met zijn uiterlijk en telkens nieuwe creaties liet maken om aan zijn ijdele trekken te komen. Uiteindelijk moest hij een kledingstuk hebben van een stof die niet bestaat. Paniek onder de hofhouding. Hoe moeten ze aan de wens van deze nogal autoritaire keizer voldaan? Prompt verschijnen er twee oplichters die menen over zo’n type stof te beschikken. Een stof die alleen zichtbaar is voor slimme mensen. En zo maken ze een prachtig kledingstuk voor de keizer met sleep en al.
De keizer trekt zijn nieuwe kleren aan maar voelt zich een beetje naakt. Hij wil niet dom overkomen en zegt daarom niets en loopt de grote zaal binnen waar de hofhouding vol bewondering staat te applaudisseren. Bang zoals ze zijn, durft niemand te zeggen dat de keizer naakt is. De meelopers roepen zelfs heel hard, “prachtig, prachtig, less is more! “In de hoop dat ze meer rijkdommen en macht zullen vergaren.
Voldaan en trots loopt de keizer door naar het plein om zijn nieuwe kleren aan het volk te laten zien. Het volk kijkt verbaast naar de naakte keizer maar niemand durft iets te zeggen. Iedereen is bang. Zelfs de oude roddeltante die altijd zachtjes en samenzwerend vertelt over de kleine piemel van de keizer durft nu niets te zeggen. Ze kijkt zelfs weg en is helemaal rood geworden. En opeens, uit het niets, roept een kindje uit het publiek “hee, kijk, de keizer loopt in zijn blootje!” Stilte. Niemand durft te reageren totdat ergens achterin iemand roept, “hij heeft gelijk, de keizer is bloot.” En daarna roepen twee andere mensen het, en daarna nog meer mensen, en nog meer mensen.
Wat voor eigenschappen heeft iemand die daar waar angst is opstaat en de waarheid zegt? Durf, moed, principes, een mix van eigenschappen? Ik weet het niet. Ik sluit mij wel aan bij Hans Christian Andersen die met zijn verhaal in 1837 mogelijk de eerste Write for Rights organiseerde. We moeten ze koesteren, beschermen en voor ze opkomen.
Conrad Savy
December 2023