Amnesty Nijmegen
Ezine 70
 
De gratis digitale nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Informatie én feest

In dit Ezine staan maar twee items centraal. Het zijn wel twee belangrijke items: het 50-jarig Jubileum van Amnesty Nijmegen én een lezingencyclus die achtergronden bij de oorlog van Rusland met Oekraïne belicht.

50 Jaar Amnesty Nijmegen

In 2023 bestaat Amnesty Nijmegen 50 jaar. Dat vieren we op 20 april in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg met een informatief en feestelijk programma.

We presenteren een interessante mix van informatie en feest. Onze presentator is Eduard Nazarski, de voormalige directeur van Amnesty Nederland. Onze gasten zijn burgemeester Bruls, de huidige directeur van Amnesty Nederland Dagmar Oudshoorn en de fantastische Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko, die eerder heeft opgetreden met Spinvis in het VPRO-programma 3voor12.

Maar er is nog veel meer te beleven: een Ideeënmarkt, het Ja-Nee-Spel, een Muur van Herinnering, kunst, poëzie en wereldse hapjes.

PROGRAMMA
 • Opening door Burgemeester Bruls
 • Ja-Nee-Mensenrechten-Spel met collega-organisaties en met het publiek
 • Presentatie van onze twee mensenrechtenwandelingen-apps.
 • Korte lezing door Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland
 • Ideeënmarkt met verwante organisaties
  - Muur van Herinnering
  - Kunst van Sophie de Haan en Syl Tuerlings
  - Handtekeningenacties
  - Wereldhapjes verzorgd door Blixem
 • Muziek van de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko met het SonCe Trio
Locatie: OB De Mariënburg, Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen
Datum: 20 april
Tijd: Vanaf 19.30 uur
Toegang: Gratis

Lezingencyclus: Achtergronden bij de oorlog in Oekraïne

Al meer dan een jaar zien wij op de TV de rampzalige gevolgen van de Russisch invasie in Oekraïne en vangen we we een groot aantal vluchtelingen op. Enkele achtergronden bij deze oorlog proberen we te belichten in een lezingencyclus van drie afzonderlijk te volgen avonden.

1) Wat zit in het hoofd van Poetin?
President Poetin gaf enkele jaren geleden aan alle gouverneurs van Rusland drie filosofische boeken cadeau, van Vladimir Solovjóv (1853-1900), Nikolaj Berdjájev (1874-1948) en Ivan Iljin (1883 -1954). Of die gouverneurs dat gelezen hebben is de vraag.
De spreker, Evert van der Zweerde, prof. politieke filosofie aan de Radbouduniversiteit en Ruslandkenner, heeft ze wel gelezen en kan u een inzicht geven in de ideeënwereld rond Poetin.


Solovjóv, Berdjájev en Iljin: de drie mannen die Poetin hebben beïnvloed

2) De gevolgen van de oorlog voor Russische migranten en Oekraïense vluchtelingen
De oorlog in Oekraïne betekent voor veel Russische migranten een identiteitscrisis. Waarom is het weer niet gelukt van Rusland een prettig land te maken? De conclusies die men hieruit trekt zijn heel verschillend. De Oekraïense vluchtelingen zijn in de eerste plaats bezig hier hun leven op te bouwen. Er is veel solidariteit en dat helpt. Een deel van hen is Russisch sprekend, een deel Oekraïens sprekend. De meeste van hen gaan niet naar officiële bijeenkomsten. De spreker, Paul Baars en lid van Amnesty, was betrokken bij de stedenband van Nijmegen met
Pskov en is betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen, vooral in Deventer.

3) De rol van religie in deze oorlog
President Poetin en patriarch Kyrill zijn niet van de TV weg te slaan in Rusland. Voor hen is de oorlog in Oekraïne een ‘heilige oorlog’. Er lijkt in Rusland geen scheiding tussen kerk en staat te bestaan en geen godsdienstvrijheid. Oekraïne is een pluriform land ook in kerkelijk opzicht. Maar die pluriformiteit staat na een jaar oorlog onder druk.
De sprekers zijn Alfons Brüning, directeur van het Instituut voor Oosters Christendom van de Radboud Universiteit en vader Theodoor van der Voort, priester van de Russisch-orthodoxe parochie van Deventer.

Wanneer: Drie donderdagavonden 11 mei, 25 mei, 8 juni vanaf 19.30 uur
Waar: Openbare Bibliotheek De Mariënburg, Mariënburg 29, 6511 PS, Nijmegen
Toegang: gratis
Organisatie: Amnesty Nijmegen


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..