Amnesty Nijmegen

Heksennacht

heksennacht01

Op 19 mei 1978, tijdens de Tweede Feministische golf, organiseerde de actiegroep Vrouwen tegen Seksueel Geweld uit Amsterdam de allereerste Heksennacht. In tien verschillende Nederlandse steden, waaronder Nijmegen, gingen meer dan 8.000 vrouwen de straat op met spandoeken en fakkels. Onder het motto: "Vrouwen eisen de straat terug" lieten ze zien dat de straten niet alleen aan mannen toebehoren. Ook vrouwen wilden 's nachts veilig over straat kunnen, zonder seksuele intimidatie en geweld.

De eerste naam Heksennacht verwijst naar de Middeleeuwse heksenprocessen, waarbij (groepen) vrouwen beschuldigd werden van hekserij en op brute wijze werden gemarteld. De term 'heks' is als een geuzenaam aangenomen. Tijdens de Heksennacht lieten de vrouwen juist hun kracht zien en zongen ze luidkeels het heksennachtlied.

Het is inmiddels alweer jaren geleden dat er een Heksennacht in Nijmegen is georganiseerd, terwijl de boodschap nog steeds heel belangrijk en relevant is. Catcalls of Nimma besloot daarom om de Heksennacht nieuw leven in te blazen! Eerdere edities waren gericht op vrouwen, maar aangezien heel veel mensen te maken hebben met straatintimidatie was iedereen welkom!

Diverse leden van Amnesty Nijmegen en de Vrouwenrechtengroep deden met zo'n honderd andere vrouwen én mannen mee!

heksennacht02

Na een workshop of een lezing in Openbare Bibliotheek De Mariënburg was het tijd voor de avondmars, waar op vier plaatsen werden met stopkrijtspreuken uitingen van straatintimidatie of seksueel geweld geschreven.

heksennacht03

heksennacht04

De avondmarts werd afgesloten met een feest in De Plak.

heksennacht05