Shelter City Nijmegen
Shelter City Nijmegen is een samenwerkingsverband van Bureau Wijland, Gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit en Amnesty Nijmegen.
Nijmegen biedt bedreigde mensenrechtenverdedigers tijdelijk opvang in het kader van het project Shelter City. Amnesty Nijmegen is één van de partners die zal meewerken om dit project tot een succes te maken. Zie voor meer informatie over de Shelter Cities in Nederland en over Shelter City Nijmegen.
Een geslaagde informatiebijeenkomst donderdag 22 januari 2015 was het startschot voor Shelter City Nijmegen. Gemeente Nijmegen had zich bereid verklaard om gedurende twee jaar pilotgemeente Shelter City te zijn. Nijmegen was daarmee na Den Haag en Middelburg de derde stad van Nederland die met het project startte. Inmiddels zijn er 22 Shelter Cities, waaronder dertien in Nederland. Het project is ontwikkeld om bedreigde mensenrechtenverdedigers op te vangen in steden wereldwijd. Op basis van een noodvisum hebben in een proefproject vier mensenrechtenverdedigers drie maanden in Nijmegen opvang gekregen als opvang in de eigen regio van de mensenrechtenverdediger niet mogelijk blijkt. Het bieden van een tijdelijke verblijfsperiode buiten eigen land kan de gevaarlijke situatie van deze ernstig bedreigde mensenrechtenverdedigers doorbreken. Zij kunnen hun werk hier voortzetten, terwijl zij tegelijkertijd de mogelijkheid krijgen om hun netwerk te verbreden en zich verder te ontwikkelen. Shelter City Nijmegen is inmiddels structureel geworden. Elk jaar krijgen twee mensenrechtenverdedigers een tijdelijke opvang.
Er worden verschillende activiteiten in Nijmegen voor en met de mensenrechtenverdedigers georganiseerd. De deelnemers verwachten dat het project meer bewustwording voor Nijmegenaren zal creëren over mensenrechten in het algemeen en de situaties in landen van de mensenrechtenverdedigers en hun werk in het bijzonder (zie ook het artikel van De Gelderlander over het werk van mensenrechtenverdedigers).
Shelter City wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken gesteund en zal in samenwerking met landelijk coördinator Justice & Peace door verschillende Nijmeegse partners uitgevoerd worden. Amnesty Nijmegen is één van die partners en werkt mee om dit project tot een succes te maken. Zo heeft de Scholengroep van Amnesty Nijmegen lesmateriaal over mensenrechtenverdedigers ontwikkeld en heeft onze Vrouwenrechtengroep enkele publieksavonden georganiseerd waarin mensenrechtenverdedigers een actieve rol hadden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen worden met
Trailer (1:30 min) Shelter City Nijmegen
Klik hier voor een filmisch verslag van De eerste 5 jaar Shelter City Nijmegen
Klik op de foto's voor meer informatie over onze 'Nijmeegse' mensenrechtenverdedigers: