Vier je vrijheid
De Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen organiseerde op 5 maart 2020 een boeiende avond waarin de mensenrechten van vrouwen centraal stonden. Onder de titel 'Vier Je Vrijheid' kwamen ter ere van Internationale Vrouwendag vijf vrouwen naar voren: Liesbeth van der Hoogte (Conflict-to-Change), Julia Iván (voormalig directeur Amnesty Hongarije/medewerker mensenrechtenbeleid Amnesty NL), Estefanía Anticona (lobbyist van Amnesty Peru, via Skype), Husna Jalal (Afghanistan, videoboodschap) en superwoman Kizzy (singer/songwriter).
V.l.n.r. Liesbeth, Julia, Estefania, Husna en Kizzy
Liesbeth van der Hoogte ging kort in op de uitdagingen waarin vrouwen wereldwijd voor staan en op huidige gunstige en ongunstige trends die de mensen- en vrouwenagenda beïnvloeden. Daarbij lag de focus op hoe het gesteld is met de vrijheid en de rechten van vrouwen in diverse landen.
Daarna ging ze via Skype in het Engels in gesprek met Estefania. Zij spraken onder meer over 'Violencia Machista', de nieuwe campagne van Amnesty Peru over gendergerelateerd geweld, en over huiselijk geweld, een groot probleem in Peru. Estefania en de Vrouwenrechtengroep hebben afgesproken verder te gaan samenwerken.
Omwille van het tijdverschil was de Skype tussen Liesbeth en de Afghaanse politicologe en vrouwenrechtenactiviste Husna van tevoren opgenomen en hun gesprek werd in een video vertoond. Ze praatten over traditie in Afghanistan, een van de grootste obstakels voor verandering, maar ook over de grote politieke instabiliteit in het land die het lastig maakt vrouwenrechten in stand te houden. Gevraagd naar de vredesbesprekingen met de Taliban gaf Husna aan heel bang te zijn voor wat er met de vrouwen in haar land gaat gebeuren.
Ook met Husna gaat de Vrouwenrechtengroep na de thema-avond verder samenwerken.
De laatste gastspreker was de Hongaarse Julia. Zij ging in op de situatie van vrouwen in Hongarije en Polen. Voor het publiek was het een schok om te horen dat binnen deze conservatieve EU-landen vrouwen zo weinig vrijheid en rechten hebben. Seksueel geweld is een groot probleem en de politie neemt aangiften niet serieus. Vrouwen worden in Hongagrije en Polen nog steeds min of meer als tweederangs burgers gezien....
Het ging die avond niet alleen om informatie en discussie, maar ook om muziek, dans, poëzie en een bijzonder kunstwerk.
In drie blokjes trad superwoman Kizzy op en Sophie de Haan en Syl Tuerlings toonden hun gezamenlijke kunstwerk.
We vragen verder aandacht voor de sociale media-actie van de Vrouwenrechtengroep en voor de Fotogalerij met nog veel meer foto's!