50 Jaar Amnesty Nijmegen
In 2023 bestond Amnesty Nijmegen 50 jaar. Dat vierden we op 20 april in de Openbare Bibliotheek De Mariënburg met een informatief en feestelijk programma.
Vooraf spraken tien bekende BN-ers videoboodschappen in gericht aan Amnesty Nijmegen, onder wie programmamaker Sinan Can.
Onze gastheer was de voormalige directeur van Amnesty Nederland Eduard Nazarski. Burgemeester Hubert Bruls opende de avond. Hij feliciteerde de groep en sprak over de vitaliteit van Amnesty die zich steeds aanpast aan nieuwe tijden.
Niet alleen de werkgroep Amnesty Nijmegen maar ook de Scholengroep bestaat 50 jaar. Harry en Monica speelden samen met het publiek het Ja-Nee-Mensenrechtenspel waarmee de Scholengroep gastlessen op basisscholen op een positieve manier mee afsluit.
De vragen van het spel waren aangeleverd door de collega-organisaties op de Ideeënmarkt. Na zeven vragen hadden we nog maar twee kandidaten over. Ze kregen vervolgens deze schattingsvraag: 'Hoeveel leden en donateurs van Amnesty wonen in Nijmegen?'. Het goede antwoord was: 5529. Beide kandidaten kregen een gedichtenbundel van Amnesty cadeau.
Vervolgens presenteerden we de twee mensenrechtenwandeling-apps (Amnesty RightsWalk) over mensenrechten tijdens en na de Tweede Wereldooorlog en over regenboog- en vrouwenrechten.
Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland, hield een korte lezing. Ze stond naast 50 jaar Amnesty Nijmegen ook stil bij het feit dat dit jaar de Universele Verklaring van de Rechten Mens 75 jaar bestaat. Over de UVRM zei ze onder meer: "Maar er zijn veel mooie woorden en mindere daden. Het demonstratierecht wordt in steeds meer landen aangetast. De verklaring is bedoeld als waarborg van de vrijheid en de rechten van het individu tegenover de staat, maar in vele staten wordt er naar gekeken vanuit religie, de economie of het collectief, waarbij de individuele rechten door de machtshebbers worden begrensd of afgepakt. Het werk van Amnesty is nog lang niet klaar”.
Regiocoördinator Suzanne kwam nog met een cadeautje voor alle actieve leden van Amnesty Nijmegen.
Daarna kon het publiek zijn benen strekken tijdens de Ideeënmarkt met daarbij:
- Stands van Werkgroep Amnesty Nijmegen, Scholengroep Amnesty Nijmegen, Vrouwenrechtengroep Amnesty Nijmegen, Steungroep Mensenrechten Pskov Amnesty Nijmegen, Amnesty Kleve, Books 4 Life Nijmegen, Bureau Wijland, Shelter City Nijmegen, Stichting GAST, Stichting KUS, VluchtelingenWerk Oost-Nederland en Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen.
- Muur van Herinnering
- Kunst van Syl Tuerlings (kunstenares en lid van Amnesty Nijmegen)
- Handtekeningenacties t.b.v. Afghanistan en Iran
- Wereldhapjes (catering van Blixem)
De avond werd afgesloten met een wervelend optreden van de Oekraiense zangeres Maryana Golovchencko en het SonCe Trio:
Luister ook naar een kort fragment uit hun optreden:
Kijk voor nog meer foto's naar onze Fotogalerij.
Lees het interview en het artikel van De Nijmeegse Stadskrant.
Kijk ook naar de tien videoboodschappen van BN-ers voor Amnesty Nijmegen.